Nieuws

Podiumplaats Fireant Rally Team in King of Poland 2019

16 oktober 2019 – Met het behalen van de tweede plek bij King of Poland 2019, heeft Fireant Rally Team het Ultra4-seizoen van 2019 met een prachtig resultaat afgesloten. Gedurende de race, die plaatsvond op 11 en 12 oktober in het Poolse Olszyna, leek de Fireant Buggy van Jaap Betsema zelfs enige tijd als eerste te eindigen, tot een technisch probleem roet in het eten gooide. “Vooral met de wagens van Mark Dean (VK) en Rudy Farrugia (Malta) hebben we mooie gevechten gehad gedurende de race”, blikt Betsema terug. Volgend seizoen is Jaap Betsema van plan om alle Ultra4-wedstrijden bij te wonen, om zo een gooi te kunnen doen naar het Championship.


Fireant Rally Team maakt Ultra4-rentree in King of Spain 2019

4 juni 2019 – Na een jaar waarin de Fire Ant Buggy volledig is herbouwd, keerde Fireant Rally Team terug in de Ultra4 klasse. Ondanks de hoge verwachtingen van het team en een optimaal voorbereide buggy, eindigde het team door materiaalpech op beide racedagen op de 16e plek in de King of Spain 2019. Onverwacht hevige regenval zorgde voor een zeer zwaar parcours. Desondanks heeft het team genoten van de wedstrijd en alles eromheen. “King of Spain 2019 voelde voor ons als een comeback”, aldus rijder Jaap Betsema. “Voorheen was Portugal bij iedereen de absolute favoriet, maar Spanje doet er zeker niet voor onder.”


Fireant Rally Team uit MDC na harde crash

19 april 2019 – Fireant Rally Team is na de vijfde etappe uit de Morocco Desert Challenge gestapt. De Bowler Nemesis sloeg bij het overgaan van een zandduin over de kop. Rijder Jaap Betsema en navigator Terry L. Madden kwamen er zonder al te veel kleerscheuren vanaf, maar de wagen was te beschadigd om de achtdaagse rally-raid voort te zetten. “Wij komen zeker terug naar Marokko”, belooft Betsema. “We hebben gewoon ongelofelijk veel pech gehad deze keer.” Lees hier het volledige raceverslag van de Morocco Desert Challenge 2019.


Tijdwinst voor Fireant Rally Team na pech in begindagen MDC

17 april 2019 – Nadat het pech had in de eerste twee etappes van de Morocco Desert Challenge, maakte Fireant Rally Team in de derde etappe veel verloren tijd goed. Rijder Jaap Betsema en navigator Terry L. Madden schoven meer dan 35 plekken op in het klassement. Hoewel het uitdagende terrein veel van de Bowler Nemesis vroeg, navigeerde het tweetal zich een weg naar voren. “Ondanks de materiaalpech op de eerste en tweede dag, ben ik tevreden over onze prestaties”, blikt Betsema terug op de begindagen van zijn eerste MDC.


Fireant Rally Team klaar voor MDC

14 maart 2019 – In april namen Jaap Betsema en zijn Fireant Rally Team voor het eerst deel aan de Morocco Desert Challenge, dat inmiddels aan de elfde editie toe was. Deze achtdaagse rally-raid is uitgegroeid tot de grootste marathonrally van Afrika en behoort tot de belangrijkste rally’s ter wereld, na Dakar Rally. Betsema reisde met navigator Terry L. Madden en servicemonteurs Tom Robbrechts, Jan Zandee en Klaas Oenema af naar Marokko. “De Morocco Desert Challenge is in vergelijking met onze eerdere races een serieuze stap omhoog”, aldus de Friese rijder van de formatie.


Fireant Rally Team met Bowler Nemesis naar Carta Rallye

14 maart 2018 – Met de Carta Rallye waagde Fireant Rally Team zich op onbekend terrein. Voorheen kwam het vooral in actie in de Ultra-4 klasse, gekenmerkt door de pure snelheid over korte afstanden op een afgebakend parcours. Nu racete rijder Jaap Betsema in acht dagen door heel Marokko. “Bij de Carta Rallye gaat het minder om pure racesnelheid, maar meer om goed navigeren en over een afstand van honderden kilometers je weg zoeken door onherbergzaam terrein”, licht Betsema toe. “Een nieuwe uitdaging dus.”


Jaap Betsema enige Nederlander in Ultra-4 klasse

21 november 2017 – Al jaren rijdt de Friese bouwondernemer Jaap Betsema in de Ultra-4 klasse, een uit Amerika afkomstige tak van offroad racen. Kenners verbinden aan deze extreme racevorm superlatieven als de ‘koningsklasse’, ‘Europese eredivisie’ of ‘Formule 1’ van de 4×4. Betsema is de enige Nederlandse deelnemer aan deze competitie, die door heel Europa wordt verreden. De ruige races vormen een welkome afleiding voor zijn drukke bestaan als DGA van bouwbedrijf Betsema Groep: “De racerij betekent voor mij pure ontspanning.”