Rally’s

Het Fireant Rally Team neemt deel aan competities door heel Europa en in Noord-Afrika. De Ultra-4 klasse voert het team naar onder meer Engeland, Portugal, Frankrijk en Italië. Voor de langere, meerdaagse rally-raids reizen de teamleden met hun Bowler Nemesis 4×4 Dakaruitvoering af naar uitdagende omgevingen als het zware, onherbergzame terrein van Marokko. Door de jaren heen maakte het team naam in verschillende bekende 4×4 offroad wedstrijden.

Ultra-4 klasse

Vanaf 2013 rijdt Jaap Betsema als enige Nederlander in de Ultra-4 klasse, een extreme vorm van offroad 4×4 sport waarin deelnemers hoge snelheden bereiken en technische obstakels moeten overwinnen. Deze van origine Amerikaanse tak van sport wordt verreden in onder meer Engeland, Portugal, Frankrijk en Italië. De Ultra-4 klasse staat ook wel bekend als ‘de koningsklasse van de 4×4’ en ‘de eredivisie van het Europese 4×4 racen’.

Voor Jaap Betsema zijn de sfeer bij de wedstrijden en de mensen die hij treft het belangrijkst. Zij verbreden de horizon van de Friese bouwondernemer, die het racen ziet als pure ontspanning. “Wij zijn allemaal geen mannen die door het bos gaan wandelen om dan uitgerust thuis te komen”, legt Betsema uit. De Ultra-4 klasse vormt voor veel deelnemers dan ook een afleiding van hun drukke leven. “Je moet je volledige aandacht bij de wedstrijd houden, anders lig je met je wagen op de kop naast de baan.”

 

Morocco Desert Challenge 2019

In april 2019 reed Fireant Rally Team de Morocco Desert Challenge. Vanuit Agadir, aan de Atlantische kustlijn, racete het team in deze meerdaagse rally-raid door de Marokkaanse bergen en woestijnen, op weg naar finishplek Oujda, aan de grens met Algerije.

Lees hier het raceverslag van de Morocco Desert Challenge 2019.

 

Carta Rallye 2018

Het Fireant Rally Team nam in maart 2018 deel aan de Carta Rallye. In de vierde editie van deze Marokkaanse rally-raid reed het team in acht etappes van Guelmim in het zuiden naar Merzouga in het oosten. Hoewel de vijfde etappe vanwege een zandstorm werd afgelast, eindigde het Fireant Rally Team op een 32e plek in het algemeen klassement van honderden deelnemende voertuigen. In de Car CC klasse veroverde het team de 20e positie.

 

French Extreme 2013

Een van de bijzonderste wedstrijden waaraan het Fireant Rally Team deelnam was de French Extreme in 2013. Hier kwam het team samen met de crème de la crème van de Europese 4×4 racewereld. Het is niet mogelijk om je voor dit prestigieuze evenement aan te melden. Deelname vindt enkel plaats op uitnodiging. Dat het dan nog jonge Fireant Rally Team deze eer te beurt viel, is veelzeggend voor de reputatie van het dan nog jonge rallyteam.

 

Croatia Rally 2013

In mei 2013 deed Fireant Rally Team mee aan de Croatia Rally, waar Jaap Betsema zich met een 4e plek als beste Nederlander in de Trophy klasse klasseerde.

 

Liebregts Challenge

Met een van zijn eerste offroad terreinwagens, de Land Rover 90 V8, reed Jaap Betsema enkele jaren de Liebregts Challenge.