Raceverslag – King of Poland 2019

  • Team Fireant eindigt als tweede bij King of Poland 2019

Fireant Rally Team eindigt tweede na spannende strijd

King of Poland 2019, de laatste race van het Europese Ultra4 Championship van 2019, vond op vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober plaats bij het Olszyna Motopark in Silezië, Polen. Met een extra lange voorbereidingstijd na het afgelasten van King of Portugal (wegens hevige bosbranden), was er tijd om de Fireant Buggy optimaal af te stellen voor een topprestatie. Fireant Rally Team reisde dan ook vol goede moed en met minimaal een top-5 klassering als doel af naar Zuid-Polen.

Tijdens de voorbereiding ging extra aandacht uit naar de vering, die bij King of Spain nog niet altijd naar behoren functioneerde. “De vering is eigenlijk het allerbelangrijkste bij dit type race, meer dan bijvoorbeeld de motor” weet coureur Jaap Betsema uit ervaring. Een jaar geleden werd de Buggy nog helemaal vanaf de grond opnieuw opgebouwd, zodat de afstelling gedurende het jaar nog steeds bijgeschaafd diende te worden. Betsema nam daarvoor technici Jan Zandzee en Klaas Oenema mee naar Polen, Tom Robbrechts nam plaats in de bijrijderstoel tijdens races.

Grootste offroad raceterrein van Europa

De eerste kennismaking met terrein vond plaats op donderdag 10 oktober in de proloog. Het parcours bij het Olszyna Motopark, het grootste offroad raceterrein van Europa, bestond uit 14 kilometer lange rondes over het raceterrein, door de weilanden en in nabijgelegen bossen. Vlakke stukken werden afgewisseld met rotsblokken en modderige hoogteverschillen. Dankzij het overwegend goede weer gedurende de racedagen, konden goede tijden worden neergezet. In de proloog behaalde het team van Jaap Betsema met 1 uur en 48 minuten de zesde tijd, van de 13 deelnemende wagens. De teams bij King of Poland waren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Malta, Italië, Polen, en Denemarken. Fireant Rally Team was de enige deelnemende partij uit Nederland.

Vrijdag begon het echte werk met de eerste van de in totaal 4 heats (vrijdagochtend, vrijdagmiddag, zaterdagochtend, zaterdagmiddag).  Betsema rijdt 5 rondes in 1:52:10 (5e plek), in de middag volgt een verbetering met hetzelfde aantal rondes in 1:37:57, maar dit levert opnieuw een vijfde plek op. Op zaterdag zouden de prijzen pas verdeeld worden, dus Fireant Rally Team kon aan de bak. De eerste racedag had overigens al zijn eerste tol geëist; in plaats van dertien stonden er zaterdagochtend nog maar negen wagens klaar bij de start. In de zaterdagochtend-heat verbeterde team Fireant zichzelf opnieuw: zes rondes in 1:48:15. “Er werden heerlijke gevechten uitgevochten met naaste belagers Mark Dean (VK) en Rudy Farrugia (Malta)” vertelt Betsema, “De Buggy presteerde goed en kon hoge snelheden halen.”

Zaterdagmiddag was het tijd voor de laatste heat, waarna niet alleen de winnaar van King of Poland bekend zou worden, maar ook de algehele winnaar van het Ultra4 Europe Championship. De zeven overgebleven teams moesten onderling gaan uitmaken wie aan het einde van de dag op het podium mocht plaatsnemen. Team Fire Ant geeft plankgas en staat lange tijd op de beste tijd, tot een probleem met de brandstofpomp helaas betekent dat er niet nog meer rondes gereden kunnen worden. Desondanks presteert Betsema met vijf rondes in 1:40:26 als op één na het beste in deze laatste heat.

Evenaring van beste resultaat ooit voor Team Fireant

De tweede plek in de laatste heat betekent ook meteen dat Fireant Rally Team de tweede plek van King of Poland 2019 heeft binnengehaald. Er werden evenveel rondes gereden als het als derde geëindigde Franse team Mud Racer Racing (22), maar met een tijd van in totaal 7:00:39 deed de Fireant Buggy dit 18 minuten sneller. Het Gigglepin Racing team van Jim Marsden uit het Verenigd Koninkrijk wist met 24 rondes in 7:28:09 niet alleen de eerste plek te pakken van King of Poland, maar ook de Championship-titel van dit Ultra4-seizoen.

Jaap Betsema: “We zijn ook wel eens 2e geëindigd in Schotland, of derde in o.a. Italië, dus het is niet onze eerste podiumplek. We zijn dit keer heel dicht bij de eerste plek gekomen.” Zijn felicitaties gaan uit naar Jim Marsden en zijn team. “Hij heeft hier zes jaar lang naartoe gewerkt. Wij konden dit jaar niet meestrijden om het Championship, omdat we een aantal races niet konden bijwonen. Dit kwam onder meer door deelname aan de races in Marokko of werkverplichtingen. Ook werd King of Portugal natuurlijk afgeblazen.” Volgend seizoen wil Betsema wel proberen om een serieuze gooi te doen naar de titel. “Dan willen we wel proberen om mee te doen aan alle Ultra4 wedstrijden in Europa”.