Raceverslag – Morocco Desert Challenge 2019

  • De Morocco Desert Challenge 2019 (MDC) startte op 12 april in Agadir. Foto: Nicolas Stevenin

Morocco Desert Challenge 2019 maakt zijn reputatie waar

Fireant Rally Team nam vanaf 12 april deel aan de elfde editie van de Morocco Desert Challenge (MDC), de grootste rally-raid van Afrika. Acht dagen lang waagden de deelnemers zich aan het zware en technisch uitdagende Noord-Afrikaanse terrein. Fireant Rally Team deed mee met zijn Bowler Nemesis 4×4 Dakaruitvoering.

Het team haalde finishplek Oujda helaas niet: na vijf etappes crashten rijder Jaap Betsema en navigator Terry L. Madden bij het overgaan van een zandduin. Bij de koprol die volgde, bleven de twee ongedeerd. De wagen raakte echter dusdanig beschadigd dat deze niet meer verder kon. Daarmee kwam een vroegtijdig einde aan de MDC voor Fireant Rally Team.

Betsema: “Ongelooflijk veel pech gehad”

Toch was Betsema tevreden. “Wij komen zeker terug naar Marokko”, voorspelde hij direct na zijn uitvallen. “We hebben gewoon ongelooflijk veel pech gehad deze keer.” Daar kreeg het team al in de eerste twee racedagen mee te maken. De uitgangsas schoot zonder aanwijsbare oorzaak uit de behuizing en een misgelopen inhaalmanoeuvre leidde tot een afgebroken rechter voorwielophanging.

Desondanks bleef Fireant Rally Team in de race. Sterker nog, in de derde etappe maakten Betsema en Madden veel verloren tijd goed en schoven zij meer dan 35 plekken op in het klassement. Hoewel het team na de derde racedag optimistisch was over de resterende etappes, waar zij in de woestijnduinen veel snelheid verwachtten te maken, kwam ook de vierde etappe tot een voortijdig einde door een gescheurde radiateur. En dag later volgde de crash, die voor Fireant Rally Team het definitieve einde van de Morocco Desert Challenge 2019 betekende.

Genieten

Het team kijkt terug op een zeer intensieve, maar ook bijzondere wedstrijd. “Morocco Desert Challenge is een fantastisch georganiseerde wedstrijd, we hebben nooit eerder iets als dit ervaren”, aldus Betsema. “Ook de sfeer onder de deelnemers is uitstekend”, beaamt hij, hoewel de racedagen zo druk zijn dat voor socializen weinig tijd overblijft. Daar hadden de teamleden meer kans toe zodra hun actieve deelname ten einde was.

Teruggekeerd in Nederland rest de taak om de Bowler Nemesis klaar te maken voor de volgende uitdaging. De wagen wordt compleet uit elkaar gehaald, gecontroleerd en opnieuw opgebouwd. Daar is het team naar verwachting wel een paar maanden mee bezig.