Jaap Betsema

Jaap BetsemaJaap Betsema maakt met zijn eigen team en wagen naam in de Ultra-4 klasse, waaraan racefanaten superlatieven verbinden als ‘de koningsklasse van de 4×4’ en ‘de eredivisie van het Europese 4×4 racen’. Met 550 pk onder de motorkap van de Fire Ant Buggy moet Betsema altijd tot het uiterste gaan. “Daarmee doe je nog net mee, want in de Ultra-4 wedstrijden komen ze al met 700 pk aan”, grinnikt hij.

In 2018 mengde Jaap Betsema zich ook in de internationale rallywereld. In de Carta Rallye doorkruisten hij en het Fireant Rally Team met hun Bowler Nemesis 4×4 Marokko. Dat smaakte naar meer, want in 2019 volgt de Morocco Desert Challenge. In dergelijke wedstrijden voelt Betsema zich thuis. “Wij hebben wel eens de Scorpion Challenge met de Fire Ant Buggy gereden, met 37”-bandjes, maar dat is niet wat ik ambieer”, geeft de Fries toe. “Ik heb het liefst de endurance-wedstrijden waarin je veel kilometers maakt op een dag.”

Betsema in het buitenland

De Fire Ant Buggy, waaraan het team zijn naam dankt, is volgens Jaap Betsema ook helemaal geen wagen voor precisiewerk. Met zijn 44 inch banden is deze te groot, te breed en te lomp om de in Nederland gebruikelijke trials te rijden. Daarom racet Betsema daarom voornamelijk in het buitenland, in de Ultra-4 klasse. In deze uit Amerika overgewaaide tak van de offroadsport staat pure snelheid over korte afstanden en op een afgebakend parcours centraal. Als enige Nederlander rijdt Betsema in deze extreme klasse, die in onder meer Engeland, Portugal, Frankrijk en Italië wordt verreden. De Fire Ant Buggy is dan ook aangepast op de Engelse competitie en bevat bijvoorbeeld een handrem. “De grootste flauwekul”, noemt Betsema die toevoeging, illustratief voor zijn instelling. “De snelheid heb ik het liefst en daar is de wagen ook helemaal voor ontwikkeld.”

Aangezien ons land te klein is voor de lange raceparcours van endurance-wedstrijden, wijkt Jaap Betsema ook met de Bowler Nemesis 4×4 uit naar het buitenland. “De Nemesis is bij uitstek geschikt voor zwaar, onherbergzaam terrein”, legt Betsema de aankoop uit. De rallywagen is immers speciaal gebouwd voor de Dakarrally en deed dienst als reservewagen voor het Dakar Sport Team van Tim en Tom Coronel. Betsema reed met de Bowler Nemesis in maart 2018 in Marokko de Carta Rallye. In april 2019 trekt het Fireant Rally Team opnieuw naar Noord-Afrika, ditmaal voor de Morocco Desert Challenge. “De Morocco Desert Challenge is in vergelijking met onze eerdere races een serieuze stap omhoog”, aldus Betsema.

Twee passies: offroad racen en bouwen

Ruim tien jaar geleden kocht Jaap Betsema voor zijn vrouw Monique een Land Rover 90 300 TDI. Zijn echtgenote wilde echter niet dat Betsema met deze Land Rover offroad ging. Daarom kocht hij voor zichzelf een Land Rover 90 V8, waarmee hij een aantal jaren aan de Liebregts Challenge meedeed. Daarmee zette Jaap Betsema zijn eerste stappen in de wereld van het offroad racen. Nu, na de aankoop van de Fire Ant Buggy in 2012 en van de Bowler Nemesis in 2017, mag zijn racecarrière nauwelijks nog een uit de hand gelopen hobby worden genoemd. De pure passie en het plezier zijn er daarentegen niet minder om geworden.

Datzelfde geldt voor de gedrevenheid waarmee Jaap Betsema als DGA de Friese bouwonderneming Betsema Groep leidt. Het succes van dit familiebedrijf stelt hem al enkele jaren in staat zijn racedroom te verwerkelijken. Hij kwam in 1993 in dienst bij het familiebedrijf, dat destijds werd geleid door zijn vader Johannes en dat door grootvader en naamgenoot Jaap werd opgericht. Vanuit het Friese Balk zet Betsema de lijnen uit voor het bouwbedrijf, dat voornamelijk actief is in Noord- en Midden-Nederland, in hoofd- en onderaanneming, grondbeheer en -ontwikkeling en beheer en verhuur van bouwmaterieel.